WE WERE SOLDIERS

We were soldiers once.....and young! .......a retrospective started in 2003.

Beginning.....http://en.wikipedia.org/wiki/Iraq_War






















Pics and words with RO ARMY...

MANDRIA "TIGRILOR DESERTULUI"

Corespondenta Speciala
   Pe 28 iulie 2003, 46 de masini, purtand insem­nele armatei romane, intrau in Al Hillah, dupa ce parcursesera, timp de cinci zile, 800 km prin desert. Comandantul convoiului, locotenentul Fabian Mandru, ducea, astfel, la bun sfarsit prima etapa a misiunii pe care detasamentul de geniu o avea de indeplinit in Irak. Temperatura medie de 60 grade Celsius, furtunile de nisip, imaginile terifiante cu resturile contorsionate ale vehiculelor de lupta sau de transport distruse, somnul in ve­cina­tatea scorpionilor si spiritul de totala cama­raderie a militarilor americani vor ramane pentru multa vreme in memoria genistilor romani. Viteza lor de reactie si hotararea cu care au actionat in fie­care situatie le-au adus numele de „Tigrii Desertului”. Se intorc acasa cu satisfactia atat a renu­melui castigat, cat, mai ales, a calitatii constructiilor si lucrarilor pe care le-au realizat.
Pe 14 august, maiorul Paul Nutulescu, comandantul detasamentului de geniu, a primit trei saptamani ca termen pentru operationalizare. Raportul „Gata de misiune” a fost dat dupa trei zile, inscriind astfel primul contingent national in misiunile din teatrul de operatii al Diviziei Multinationale Centru-Sud. Prima dintre acestea a constat in amenajarea unui helipad - un teren de aproximativ 2.000 mp, pe care avea sa aterizeze, pe 26 august, delegatia condusa de ministrul apararii nationale. Ioan Mircea Pascu s-a intalnit cu militarii romani pentru a cunoaste la fata locului si de la bun inceput principalele aspecte operative si logistice ale misiunii pe pamant irakian. Prima luna a fost, si la propriu, si la figurat, una de foc. Apa clocotea, in egala masura, in oameni si in masini. Nu se putea lucra decat intre orele 6.00 si 9.00 dimineata, iar dupa-amiaza, dupa ora 15.00. Se spune ca o vorba buna este pentru sufletul romanului ca apa vie peste rana. Impresionat de energia cu care genistii nostri se angajau in misiunile cele mai dificile, comandantul taberei, locotenent-colonelul Adam Slodczyk, ar fi spus : „sunteti iuti ca niste tigri!”.  Si trebuie precizat faptul ca ritmul, impus de ei insisi, l-au pastrat pe parcursul celor sase luni. Au inaltat, in Campul Babil, o biserica catolica si o scoala de desen, care a fost inaugurata de presedintele Poloniei, Aleksandr Kwasniewski. Au realizat lucrari de protectie genistica la Ad Diwaniyah si Ah Shuwayra. Au amenajat platforme pentru locatia noii Academii de Politie irakiene, pentru instalarea containerelor si stocarea apei. Au executat inspectii la podurile Mabey-Johnson, au ridicat elemente de protectie si turnuri de paza. Au efectuat peste 8.000 km de marsuri, in conditii climaterice deosebite, in cadrul convoaielor mixte cu militarii ucraineni si cei spanioli. Numeric vorbind, sunt 55  misiuni de toate. Vorbesc toti cu evidenta mandrie despre emblema armei geniu a armatei romane pe care au lasat-o, pe unde au trecut, ca simbol al calitatii si trainiciei. In tabara din Al Hillah sunt militari din Polonia, Lituania, Mongolia, Slovacia, Ungaria si SUA. Dintre toate celelalte, cladirea romanilor se evidentiaza prin masurile de protectie asigurate - saci de nisip jur-imprejur si la ferestre, plase de mascare; in plus este singura care dispune de sistem suplimentar de alimentare cu energie electrica.
Exploziile loviturilor de aruncator si impuscaturile care se mai aud uneori spre seara au reprezentat semnalul necesar pentru a pune in practica o veche vorba romaneasca: „paza buna trece primejdia rea”. Cand stai de vorba cu ei, descoperi repede ca folosesc persoana intai plural: noi am facut asta, noi am fost acolo... Maiorul Nutulescu e in stare sa prezinte activitatea loctiitorului sau, maiorul Mircea Misceac, a ofiterilor si subofiterilor din statul major, a comandantilor de plutoane si grupe independente – capitanul Claudiu Girtonea, locotenentul Marius Birlan, locotenentul Fabian Mandru, sublocotenentul Iulian Jurjan, plutonierul major Stavru Dumitru si plutonierul Marian Biolan – timp de ore intregi, iar cand il intrebi ceva despre sine, are, deodata, de dat un telefon extrem de important. Ofiterul de legatura - capitanul Mihai Rusu – raporteaza toata discutia la cooperarea cu ofiterii din comandamentul diviziei, iar capitanul Mihai Murarasu explica rolul deosebit de important al meseriasilor de la grupa de intretinere - in frunte cu maistri militari Alexandru Verdes si Sorin Gae in functionarea tuturor categoriilor de tehnica la parametri normali. La randul lor, acestia au numai cuvinte de lauda pentru oamenii cu care lucreaza si modul cum au fost asigurate piesele de schimb. Daca insisti, cerandu-le sa vorbeasca despre ei insisi, iti arata motoul pe care il au afisat la vedere: Always together. Despre medicul detasamentului, locotenentul Bogdan Tudose, auzi de la altii ca ii trateaza cu aceeasi grija ca pe militarii romani pe toti cei care vin la el, indiferent daca sunt filipinezi, indieni, pakistanezi sau irakieni. Si ambientul creat in sala de consultatii si farmacie, aflate in custodia plutonierului adjutant Marian Surla, semnifica implicit grija fata de oameni, care este aici o stare de spirit. De altfel, in acest mic Turn Babel, care este Campul Al Hillah, constati destul de repede ca, vorbind limba romana, esti inteles de multa lume. Renumele genistilor a fost creat si prin eleganta sarbatoririlor organizate cu prilejul Zilei Armatei Romane si a Zilei Nationale. Si-au confectionat cu forte proprii materialele de reprezentare si, cultivand specificul national, au strans legaturile de prietenie create. Bucatari au fost gradatii George Ciortan si Ionut Gavrila, care au servit bucate traditionale: sarmale, mititei, carnati afumati si cozonaci.
Langa patul fiecaruia gasesti macar o fotografie cu cineva drag si, daca ii intrebi de greutati, ofteaza adanc si iti dau acelasi raspuns : dorul de acasa. In ochi le citesti, insa, usor mandria misiunii indeplinite. 
Locotenent-colonel Liviu FLUTUR

Presedintele Romaniei

Decretul 392 din 26 mai 2004 

privind conferirea unor decoratii de razboi


   In temeiul prevederilor art. 94 lit. a) si ale art. 100 din Constitutia Romaniei, republicata, precum si ale art. 3 alin. (1), ale art. 4 alin. (1), ale art. 8 lit. A si B si ale art. 11 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei, cu modificarile ulterioare,
   la propunerea ministrului apararii nationale,
   pentru fapte de comandament si de arme meritorii in executarea misiunilor incredintate contingentelor romanesti din Afganistan si Irak,
   Presedintele Romaniei d e c r e t e a z a:
     Art. 2. - Se confera Ordinul Virtutea Militara in grad de Comandor:
    -domnului maior (Ge.) Nutulescu Toma Paul-Gabriel.
  

   PRESEDINTELE ROMANIEI
ION ILIESCU
   
In temeiul art. 100 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata,
            contrasemnam acest decret.
PRIM-MINISTRU
                           ADRIAN NASTASE
 
   Bucuresti, 26 mai 2004.
   Nr. 392.

Armata Romaniei a asigurat 12 rotiri in teatrele de operatii, timp in care peste 8400 de militari au actionat in mai multe locatii, sub control operational american, britanic, italian sau polonez.
Drapelele de lupta ale unitatilor militare participante la operatiunea Iraqi Freedom si militarii care s-au evidentiat in misiuni vor fi decorati.
 Detasamentul de geniu
Militarii care urmeaza ii reprezinta pe cei 850 de camarazi care, intre august 2003 si iulie 2006, au participat la misiunea din Irak, incadrand detasamentele de geniu.
Pe perioada prezentei lor in Irak, militarii genisti au actionat sub control operational polonez, in cadrul Diviziei Multinationale de Centru-Sud.
Cele sase detasamente, comandate succesiv de maiorul Nutulescu Paul, maiorul Iloiu Adrian, maiorul Cucu Florin, locotenent-colonelul Soare Gheorghe, maiorul Cosma Dan si maiorul Misceag Mircea au fost dislocati in taberele de la Al Hillal si Ad Diwaniyah si Al Kut si au indeplinit misiuni specifice, iar profesionalismul lor a fost apreciat la superlativ in toate ocaziile.
Folosind tehnica din dotare, genistii romani apartinand Batalionului 96, au construit si revitalizat cai de comunicatii, heliporturi, lucrari terasiere si de fortificatii.
Tehnica auto utilizata in Irak a insumat un rulaj total de peste 700.000 de kilometri, iar tehnica de geniu a functionat continuu mai bine de 15.000 de ore. 



































6 comentarii:

  1. a fost o experienta interesanta in Iraq
    juju

    RăspundețiȘtergere
  2. Irak I, e adevarata experienta de viata, cu aceasta ocazie doresc sa-mi salut fostii camarazi (tigrii desertului) august 2003-februarie 2004, sub comanda domnului maior(ge) Paul Nutulescu. Strenght and Honor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai sters comentariul meu ...
    Ai facut bine...
    Toti eroi adevarati sunt morti sau tac...sau sunt facuti sa taca...
    Toate bune

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau pentru tine! Aici nu este vorba despre eroi!....si doar despre simpli militari care si-au facut datoria undeva , candva! Daca faci parte din prima categorie....adica, eroi, ai gresit blogul!

      Ștergere